Συνταγή για λικέρ φράουλας της γιαγιάς
Ιδανικό για απεριτίφ ή επιδόρπιο
Νοστιμότατο λικεράκι της γιαγιάς με γεύση φράουλας και θαυμάσιο ροζ χρώμα

Είναι απλό στην παρασκευή και εντυπωσιακό στη γεύση. Το σπιτικό λικέρ φράουλας θα το δημιουργήσετε βυθίζονται τις φράουλες σε ουδέτερο αλκοόλ, όπου παραμένουν για δύο εβδομάδες, αποδίδοντας πλούσιο άρωμα και χρώμα. Μετά το φιλτράρισμα, το αποσταγμένο εκχύλισμα αναμιγνύεται με σιρόπι ζάχαρης και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για φρεσκάδα. Το λικέρ ωριμάζει ακόμα μία έως δύο εβδομάδες πριν σερβιριστεί παγωμένο, είτε σκέτο, είτε ως συνοδεία παγωτού ή κοκτέιλ.
Σιρόπι ζάχαρης
Ωρίμαση
Υλικά για για λικέρ φράουλας
- Φράουλες 500 γρ., καλά πλυμένες και καθαρισμένες
- Αλκοόλ 500 ml (ουδέτερου αρώματος, π.χ. βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο)
- Ζάχαρη 300 γρ.
- Νερό 250 ml
- Χυμός λεμονιού 1 κουταλιά της σούπας (προαιρετικά, για να «ζωντανέψει» το χρώμα και τη γεύση)
Συνταγή για για λικέρ φράουλας
- Κόψε τις φράουλες σε φετούλες ή χοντροκομμένες.
- Τοποθέτησέ τις σε καθαρό βάζο με αεροστεγές καπάκι.
- Ρίξε το αλκοόλ πάνω από τις φράουλες, έτσι ώστε να τις καλύπτει πλήρως.
- Κλείσε καλά το βάζο και άφησέ το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας ελαφρά κάθε 2–3 ημέρες.
Σιρόπι ζάχαρης
- Σε κατσαρολάκι, βράσε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί τελείως και να πάρει ελαφρώς σιροπιαστή υφή (περίπου 5–7′).
- Άφησέ το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μετά τις 2 εβδομάδες, άνοιξε το βάζο και σούρωσε το υγρό με λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πατώντας ελαφρά τις φράουλες για να βγει όλο το άρωμα.
- Ανακάτεψε το φρουτένιο απόσταγμα με το κρύο σιρόπι ζάχαρης.
- Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και την εσάνς ή το ξυλάκι βανίλιας, αν χρησιμοποιείς.
Ωρίμαση
- Μετακίνησε το λικέρ σε καθαρό μπουκάλι με πώμα.
- Άφησέ το να «ξεκουραστεί» για 1–2 εβδομάδες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος πριν το καταναλώσεις, ώστε να ισορροπήσουν τα αρώματα.