Ο σεφ Γιώργος Τσούλης ετοιμάζει την αγαπημένη, ιταλική, πάστα φλώρα σε μια ιδιαίτερη, αλμυρή εκδοχή. Μια λαχταριστή συνταγή για πάστα φλώρα με γέμιση σπανακόπιτα που θα σας ενθουσιάσει. Ένα ορεκτικό σπέσιαλ.


Υλικά για πάστα φλώρα με γέμιση σπανακόπιτα


Για την ζύμη

  • 420 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 210 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 30 ml. γάλα, πλήρες
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 medium αυγό και ένα κρόκο για το άλειμμα


Για τη γέμιση

  • 700 γρ. καθαρισμένο σπανάκι
  • 2 medium αυγά
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • ¼ μάτσο ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ¼ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Συνταγή για πάστα φλώρα με γέμιση σπανακόπιτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Για τη ζύμη

  • Αδειάζουμε το αλεύρι, και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Φοράμε γάντια μιας χρήσης και ξεκινάμε και τρίβουμε το βούτυρο με τα μέχρι να διαλυθεί τελείως.
  • Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
  • Απλώνουμε διαφανή μεμβράνη στην επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε τη ζύμη από πάνω.
  • Δίνουμε στη ζύμη σχήμα δίσκου, τη σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.
  • Αδειάζουμε μέσα και το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
  • Το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.
  • Το ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, τον ανθότυρο, τη γραβιέρα, τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσεως, ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή μια ταρτιέρα 25 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε δύο φύλλα λαδόκολλα και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλα και το σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο και το μεταφέρουμε στη βουτυρωμένη φόρμα.
  • Πιέζουμε το ζυμάρι σε όλη την επιφάνεια του σκεύους ώστε να κολλήσει καλά, τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα.
  • Κόβουμε το περισσευούμενο ζυμάρι και το κρατάμε στην άκρη (αν έχει μαλακώσει πολύ το ζυμάρι το μεταφέρουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο).
  • Τρυπάμε με ένα πιρούνι τον πάτο της ζύμης, αδειάζουμε τη γέμιση και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη την ανοίγουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη και κόβουμε σε κάθετες λωρίδες πλάτους 2 εκ.
  • Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο τις λωρίδες και τις τοποθετούμε σταυρωτά διαγώνια πάνω από τη γέμιση.
  • Προσέχουμε οι άκρες της κάθε λωρίδας να ακουμπάνε στα τοιχώματα της ζύμης.
  • Αλείφουμε πάλι με λίγο αυγό και ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.