Η κλασική καρυδόπιτα είναι ένα αγαπημένο ελληνικό γλυκό, εύκολο στην παρασκευή του, που συνηθίζεται σε όλες τις ορεινές περιοχές που έχουν καρύδια. Υπάρχουν κάποιες μικρές παραλλαγές οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με το αν χρησιμοποιούν τριμμένη φρυγανιά, αλεύρι η σιμιγδάλι. Αυτή συνταγή έχει υπέροχο άρωμα και καταρρίπτει γρήγορα όλες τις αντιστάσεις μας...


Υλικά για καρυδόπιτα

  • 12 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • 12 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 12 κουτ. σούπας φρυγανιά κοπανισμένη
  • 12 κουτ. σούπας καρύδια, τριμμένα
  • 1 φακελάκι (2½ κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
  • οι σπόροι από 1/2 λοβό βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνη ή 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού


Για το σιρόπι
  • 3 ποτήρια ζάχαρη (680 γρ.)
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Συνταγή για καρυδόπιτα


  • Για την κλασική καρυδόπιτα στην αρχή θα μετρήσουμε με προσοχή όλα τα υλικά. Όμως τη ζάχαρη θα τη μετρήσουμε με σχεδόν κόφτες κουταλιές.
  • Τη φρυγανιά θα αφήσουμε το κουτάλι να σηκώσει όσο... θέλει, ενώ τις κουταλιές του καρυδιού θα τις βάλουμε πολύ γεμάτες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Ανακατεύουμε σε μία λεκανίτσα το καρύδι με τη φρυγανιά και το μπέικιν πάουντερ.
  • Σε άλλη λεκανίτσα βάζουμε τους κρόκους, τη μετρημένη ζάχαρη και τις μυρωδιές. Χωριστά κρατάμε τα ασπράδια.
  • Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 του στερεού μείγματος και το 1/3 της μαρέγκας.
  • Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν χωρίς να ξεφουσκώσει η μαρέγκα*.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε πάλι το μισό από το στερεό μείγμα και τη μισή μαρέγκα και ενοποιούμε απαλά. Το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε 1 ταψί (33 x 18 εκ. περίπου) και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξύλο από σουβλάκι που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
  • Αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό.


Σιρόπι
  • Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα του πορτοκαλιού μέχρι να δέσει το σιροπάκι, όχι όμως πολύ πηχτό όπως το κάνουμε για τα γλυκά του κουταλιού, όχι
  • Πετάμε τη φλούδα και περιχύνουμε το σιρόπι πάνω στην καρυδόπιτα με μια κουτάλα.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει.