Αυτή η ανάλαφρη πάβλοβα είναι ιδανική συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Η Πάβλοβα είναι ένα επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα. Πήρε το όνομά της από τη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα. Με τη μορφή ενός κυκλικού μπλοκ ψημένης μαρέγκας που μοιάζει με κέικ, η πάβλοβα έχει τραγανή κρούστα και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό. Το γλυκό συνήθως γαρνίρεται με φρούτα και σαντιγί.


Υλικά για πάβλοβα


Για τη μαρέγκα

120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
120 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
120 γρ. ασπράδια αυγών (από περίπου 4 αυγά μεσαίου μεγέθους)
20 γρ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο

Για το σερβίρισμα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. παγωτό βανίλια (προαιρετικά)
300 γρ. φρούτα φρέσκα (π.χ. φράουλες, ακτινίδια, μπανάνες, φρούτα του δάσους), κομμένα σε κομμάτια

Για τη σος
350 γρ. φράουλες
150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Συνταγή για πάβλοβα


Για την μαρέγκα
  • Για την πάβλοβα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Τότε σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σαν βροχή την άχνη και το κορν φλάουρ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα (μαρίζ) απαλά από το κέντρο προς τα έξω.
  • Ακουμπάμε ένα τσέρκι 22-24 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και αδειάζουμε μέσα τη μαρέγκα, σχηματίζοντας έναν χοντρό στρογγυλό δίσκο.
  • Αφαιρούμε από το κέντρο της μαρέγκας μερικές κουταλιές και τις τοποθετούμε περιφερειακά ώστε να σχηματιστεί μια λακκούβα.
  • Ψήνουμε τη μαρέγκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 60- 80°C για περίπου 6 ώρες, μέχρι να στεγνώσει καλά και να ξεκολλάει εύκολα από τη λαδόκολλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να την ψήσουμε στους 120°C για περίπου 3 ώρες. Δεν θέλουμε να ανεβάσουμε άλλο τη θερμοκρασία γιατί θα κιτρινίσει η μαρέγκα, ενώ εμείς θέλουμε να παραμείνει λευκή.
  • Βγάζουμε τη μαρέγκα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες).


Για τη σος
  • Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες και τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
  • Βράζουμε για 2-3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο κοχλασμός) και αφήνουμε τη σος να κρυώσει.


Για το σερβίρισμα
  • Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε σφικτή σαντιγί.
  • Σερβίρουμε το παγωτό σε μπάλες πάνω στη μαρέγκα, αν το βάλουμε, και από πάνω σερβίρουμε τη σαντιγί.
  • Σκορπάμε τα φρούτα, κομμένα σε κομμάτια και περιχύνουμε με τη σος.