Μια ωραία εκδοχή της πατατοσαλάτας είναι αυτή η συνταγή που περιέχει πατάτες ψητές αντί για βραστές, αβοκάντο, ελιές και πορτοκάλια. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα, αρκετά δροσιστική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.


Υλικά για πατατοσαλάτα με αβοκάντο


  • 1.500 γρ. πατάτες Κύπρου, σε μικρούς κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, σπασμένες
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο, σε μικρούς κύβους
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές ροδέλες
  • 60 γρ. πράσινες ελιές, σε κομματάκια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 4-5 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένα
  • 4 πορτοκάλια, χωρισμένα στις φέτες τους (αφαιρούμε όσες περισσότερες ίνες μπορούμε)
  • 140 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Συνταγή για πατατοσαλάτα με αβοκάντο


  • Για να ετοιμάσουμε την μανιάτικη πατατοσαλάτα με αβοκάντο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Σε ένα μέτριο ταψί ανακατεύουμε τις πατάτες, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και 40 ml από το ελαιόλαδο.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες και ψήνουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές.
  • Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το αβοκάντο (το ραντίζουμε αμέσως με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει), το κρεμμυδάκι, τις ελιές, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Μόλις βγάλουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις ρίχνουμε αμέσως στη σαλατιέρα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Τακτοποιούμε από πάνω τις φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε.