Αυτό το Καλοκαίρι αφεθείτε στις πεντανόστιμες και πολύ λαχταριστές γεύσεις της θάλασσας. Το ξυδάτο χταποδάκι είναι ένας καταπληκτικός ουζο-τσιπουρο-μεζές στο ψυγείο μας έτοιμος για κατανάλωση ανά πάσα ώρα και στιγμή.



Υλικά για χταποδάκι ξυδάτο


  • 1 χταπόδι μεσαίου μεγέθους (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι μικρό
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • Καυτερή πιπεριά (όση θέλετε)
  • 1 ποτήρι ξύδι από σταφύλια (καλής ποιότητας)
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Συνταγή για χταποδάκι ξυδάτο


  • Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε τα μάτια, το εσωτερικό της κουκούλας και το δόντι. Πλένουμε πολύ καλά με νερό.
  • Το βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά με ένα ποτήρι νερό και λίγο αλάτι.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε κομματάκια (μέγεθος ενός μεζέ).
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε σε ένα γυάλινο βάζο το χταπόδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σφραγίζουμε καλά και αναδεύουμε μερικές φορές.
  • Μετά από μερικές ώρες το χταποδάκι έχει πάρει όλα τα αρώματα και είναι έτοιμο για κατανάλωση.
  • Διατηρείται στο ψυγείο περίπου για ένα μήνα.
  • Προσοχή τρίβουμε τις βεντούζες για να φύγει η άμμος.
  • Μην παραβράσετε το χταπόδι, αν και σφίγγει όταν κρυώσει είναι καλύτερα να μην είναι πολύ μαλακό.