Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι δικαίως το πιο ωραίο πιάτο του Καλοκαιριού αφού φτιάχνεται με αυτό το υπέροχο λαχανικό, την μελιτζάνα. Ο κιμάς και η μπεσαμέλ που την συνοδεύουν δένουν πολύ ικανοποιητικά την γεύση και απογειώνουν το γεύμα σας.


Υλικά για μελιτζάνες παπουτσάκια



Για τις μελιτζάνες

5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κύβο μανιταριών

Για τον κιμά

7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από σπαλομίτα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πρέζα κανέλα, τριμμένη
1 πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
150 ml κρασί κόκκινο
2 φύλλα δάφνης
800 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 κύβους ζωμού βοδινού (σε μορφή τζελ)

Για τη μπεσαμέλ

50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
500 ml γάλα πλήρες
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2 κρόκους αυγού
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, + έξτρα για το πασπάλισμα
Αλάτι
Πιπέρι


Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, στον αέρα.


Για τις μελιτζάνες

  • Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση.
  • Χαράσσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά με ένα μαχαίρι, ώστε να δημιουργήσουμε «διαμαντάκια».
  • Στρώνουμε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε μέσα τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κύβο μανιταριού.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά

  • Ζεσταίνουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τον κιμά σε δόσεις, και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καραμελώσει.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τη ντομάτα κονκασέ και τον ζωμό βοδινού.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.


Για τη μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, για να μη σβολιάσει.
  • Όταν δέσει η μπεσαμέλ, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.


Για τη σύνθεση

  • Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από τη μπεσαμέλ στον κιμά και ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε τον κιμά ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες (αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες στον κιμά), καλύπτουμε με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με γραβιέρα.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γκραντιναριστεί η μπεσαμέλ, και σερβίρουμε.