Ακρως καλοκαιρινό ορεκτικό είναι το αγαπημένο χταποδάκι. Εδώ θα βρείτε την ξυδάτη εκδοχή του με θυμάρι, κρεμμυδάκια, δάφνη, ρίγανη και μαϊντανό, σιγοψημένο στο φούρνο.

Υλικά για χταπόδι ξυδάτο


  • 1 χταπόδι (1 ½ -2 κιλά)
  • 2 κρεμμύδια
  • 6 φύλλα δάφνης
  • κλωναράκια από θυμάρι (φρέσκο)
  • κόκκους πιπεριού
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • μαϊντανός

Συνταγή για χταπόδι ξυδάτο


  • Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι από την άμμο και κόβουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι.
  • Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, βάζουμε τα 4 πλοκάμια απλωμένα ωραία πάνω στην λαδόκολλα.
  • Κόβουμε σε φέτες ένα κρεμμύδι και τις βάζουμε πάνω στο χταπόδι.
  • Προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης, ελαιόλαδο, λίγο θυμάρι και λίγους κόκκους πιπέρι.
  • Σκεπάζουμε πολύ καλά και κλείνουμε σφιχτά για να μη μας χυθούν τα υγρά στον φούρνο.
  • Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα πλοκάμια.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Βγάζουμε απ' τον φούρνο και ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αφήνουμε ολόκληρα τα πλοκάμια και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ ή κόβουμε σε φέτες.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο, ρίγανη, μαϊντανό και ξίδι.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά από 1 ώρα.