Ζουμερό χταπόδι ξυδάτο στο φούρνο
Μια συνταγή του Πέτρου Συρίγου
Το χταπόδι ξυδάτο στο φούρνο είναι ιδανικό για ορεκτικό αλλά και για κύριο πιάτο

Ακρως καλοκαιρινό ορεκτικό είναι το αγαπημένο χταποδάκι. Εδώ θα βρείτε την ξυδάτη εκδοχή του με θυμάρι, κρεμμυδάκια, δάφνη, ρίγανη και μαϊντανό, σιγοψημένο στο φούρνο.
Υλικά για χταπόδι ξυδάτο
- 1 χταπόδι (1 ½ -2 κιλά)
- 2 κρεμμύδια
- 6 φύλλα δάφνης
- κλωναράκια από θυμάρι (φρέσκο)
- κόκκους πιπεριού
- ρίγανη
- ελαιόλαδο
- ξίδι
- μαϊντανός
Συνταγή για χταπόδι ξυδάτο
- Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι από την άμμο και κόβουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι.
- Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, βάζουμε τα 4 πλοκάμια απλωμένα ωραία πάνω στην λαδόκολλα.
- Κόβουμε σε φέτες ένα κρεμμύδι και τις βάζουμε πάνω στο χταπόδι.
- Προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης, ελαιόλαδο, λίγο θυμάρι και λίγους κόκκους πιπέρι.
- Σκεπάζουμε πολύ καλά και κλείνουμε σφιχτά για να μη μας χυθούν τα υγρά στον φούρνο.
- Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα πλοκάμια.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
- Βγάζουμε απ' τον φούρνο και ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Αφήνουμε ολόκληρα τα πλοκάμια και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ ή κόβουμε σε φέτες.
- Βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο, ρίγανη, μαϊντανό και ξίδι.
- Το βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά από 1 ώρα.