Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα
Λαχταριστό πιάτο
Οι γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα είναι ένα λαχταριστό, πολύ νόστιμο πιάτο

Οι γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα είναι ένα λαχταριστό, πολύ νόστιμο πιάτο που συνδυάζει υπέροχα τα όσπρια με το κρέας. Η συνταγή αυτή είναι κοκκινιστή και βασίζεται στην σάλτσα ντομάτας μαζί με πάπρικα, σέλινο και ελαιόλαδο.
Υλικά για γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα
- 2 λουκάνικα χωριάτικα με πράσο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 360 ml νερό από τους γίγαντες
- 300 γρ. φασόλια γίγαντες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. σέλινο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
- Καπνιστή πάπρικα
- Ρίγανη, Αλάτι, Πιπέρι
Συνταγή για γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα
- Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τους αφήνουμε για 24 ώρες να μουλιάσουν.
- Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, με βραστό νερό.
- Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε το λουκάνικο σε πλάγιες κάθετες φέτες και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μαζί με την ντομάτα κονκασέ, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τους γίγαντες κρατώντας λίγο νερό και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί 27Χ20εκ.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα από πάνω και ανακατεύουμε.
- Έπειτα, ψιλοκόβουμε το σέλινο και το ρίχνουμε στο ταψί. Αδειάζουμε μέσα και το νερό που κρατήσαμε από τον βρασμό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
- Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 60-90 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να έχουμε μία ωραία μελωμένη σάλτσα.
- Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, σερβίρουμε ζεστό.