Οι γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα είναι ένα λαχταριστό, πολύ νόστιμο πιάτο που συνδυάζει υπέροχα τα όσπρια με το κρέας. Η συνταγή αυτή είναι κοκκινιστή και βασίζεται στην σάλτσα ντομάτας μαζί με πάπρικα, σέλινο και ελαιόλαδο.


Υλικά για γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα 


  • 2 λουκάνικα χωριάτικα με πράσο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 360 ml νερό από τους γίγαντες
  • 300 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σέλινο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Ρίγανη, Αλάτι, Πιπέρι


Συνταγή για γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα 



  • Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τους αφήνουμε για 24 ώρες να μουλιάσουν.
  • Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, με βραστό νερό.
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε το λουκάνικο σε πλάγιες κάθετες φέτες και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μαζί με την ντομάτα κονκασέ, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τους γίγαντες κρατώντας λίγο νερό και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί 27Χ20εκ.
  • Αδειάζουμε τη σάλτσα από πάνω και ανακατεύουμε.
  • Έπειτα, ψιλοκόβουμε το σέλινο και το ρίχνουμε στο ταψί. Αδειάζουμε μέσα και το νερό που κρατήσαμε από τον βρασμό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 60-90 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να έχουμε μία ωραία μελωμένη σάλτσα.
  • Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, σερβίρουμε ζεστό.