Μους πραλίνας με σοκολάτα
Καλοκαιρινό έδεσμα
Πεντανόστιμη συνταγή για μους πραλίνα με σοκολάτα

Φτιάξτε ένα υπέροχο γλυκάκι, μια ιδιαίτερη μους με γεύση καραμελωμένου φουντουκιού και σοκολάτας. Είναι σίγουρο ότι αυτή η μους θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Για την πραλίνα
Για τη μους
Υλικά για μους πραλίνας με σοκολάτα
Για την πραλίνα
- 400 γρ. φουντούκια, ζεσταμένα σε ταψάκι στον φούρνο για 8-10 λεπτά στους 160°C (θα πρέπει να είναι ζεστά όταν τα χρησιμοποιήσουμε)
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για τη μους
- 150 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια και λιωμένη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων (στα 600 W, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα)
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
Συνταγή για μους πραλίνας με σοκολάτα
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά.
- Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Μόλις καραμελώσει όλη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, τα οποία πρέπει να είναι ζεστά, αλλιώς θα παγώσει η καραμέλα και δεν θα μπορούμε να την ανακατέψουμε.
- Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα φουντούκια, προσέχουμε όμως να μη μείνει πολλή ώρα στη φωτιά η καραμέλα και πικρίσει.
- Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (θα σκληρύνει η καραμέλα και θα γίνει ένα ενιαίο κομμάτι).
- Παίρνουμε 200 γρ. από τα καραμελωμένα φουντούκια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια και τα πολτοποιούμε σε ένα δυνατό μπλέντερ, μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
- Θα χρειαστεί να επιμείνουμε για αρκετή ώρα – αρχικά θα γίνουν σκόνη και σταδιακά θα πολτοποιηθούν και θα σχηματιστεί μια νόστιμη πηχτή κρέμα, η πραλίνα.
- Προσθέτουμε τη ζεστή λιωμένη κουβερτούρα στην πραλίνα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Αμέσως, και όσο είναι ακόμη ζεστό, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
- Γεμίζουμε ποτήρια της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, για να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
- Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα υπόλοιπα καραμελωμένα φουντούκια και με αυτά γαρνίρουμε τις μους.