Φτιάξτε ένα υπέροχο γλυκάκι, μια ιδιαίτερη μους με γεύση καραμελωμένου φουντουκιού και σοκολάτας. Είναι σίγουρο ότι αυτή η μους θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.



Υλικά για μους πραλίνας με σοκολάτα


Για την πραλίνα

  • 400 γρ. φουντούκια, ζεσταμένα σε ταψάκι στον φούρνο για 8-10 λεπτά στους 160°C (θα πρέπει να είναι ζεστά όταν τα χρησιμοποιήσουμε)
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική


Για τη μους
  • 150 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια και λιωμένη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων (στα 600 W, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα)
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)


Συνταγή για μους πραλίνας με σοκολάτα


  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά.
  • Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
  • Μόλις καραμελώσει όλη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, τα οποία πρέπει να είναι ζεστά, αλλιώς θα παγώσει η καραμέλα και δεν θα μπορούμε να την ανακατέψουμε.
  • Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα φουντούκια, προσέχουμε όμως να μη μείνει πολλή ώρα στη φωτιά η καραμέλα και πικρίσει.
  • Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (θα σκληρύνει η καραμέλα και θα γίνει ένα ενιαίο κομμάτι).
  • Παίρνουμε 200 γρ. από τα καραμελωμένα φουντούκια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια και τα πολτοποιούμε σε ένα δυνατό μπλέντερ, μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
  • Θα χρειαστεί να επιμείνουμε για αρκετή ώρα – αρχικά θα γίνουν σκόνη και σταδιακά θα πολτοποιηθούν και θα σχηματιστεί μια νόστιμη πηχτή κρέμα, η πραλίνα.
  • Προσθέτουμε τη ζεστή λιωμένη κουβερτούρα στην πραλίνα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  • Αμέσως, και όσο είναι ακόμη ζεστό, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
  • Γεμίζουμε ποτήρια της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, για να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  • Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα υπόλοιπα καραμελωμένα φουντούκια και με αυτά γαρνίρουμε τις μους.