Στην Τήνο συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό που λέγεται γλυκό λουκούμι και έχει τη μορφή του κέικ. Χρησιμοποιούν πετιμέζι, ρακή και αλεύρι για τις όλες τις χρήσεις, αλλά και γαρίφαλλο που δίνει ένα εξαίσιο άρωμα.


Υλικά για λουκούμι γλυκό σαν κέικ


  • 100 γρ. ταχίνι
  • 500 ml πετιμέζι
  • 80 ml ρακή
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • περίπου 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για την επιφάνεια



Συνταγή για λουκούμι γλυκό σαν κέικ


  • Για να φτιάξουμε λουκούμι γλυκό, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το πετιμέζι, τη ρακή, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα του λεμονιού.
  • Μέσα σε ένα ποτήρι του νερού βάζουμε τη σόδα με τον χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ένα κουτάλι πάνω από το μπολ, γιατί το μείγμα αφρίζει και φουσκώνει.
  • Έπειτα, το προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι ή στο μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι).
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
  • Αδειάζουμε μέσα τον χυλό.
  • Τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  • Ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  • Το ξεφουρνίζουμε.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Το κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.