Η φανουρόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη, νηστίσιμη πίτα, βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση και την Ορθόδοξη πίστη. Φτιάχνεται κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στον κόσμο της εκκλησίας. Η ετυμολογία του ονόματός της, από το «Φανώ» στο «Φανούριος», υποδηλώνει την ικανότητά της να «φανερώνει» τα κρυμμένα και τα χαμένα. Αυτή η ιδέα ενισχύεται από την παράδοση της φανουρόπιτας, μιας απλής αλλά συμβολικής προσφοράς που οι πιστοί φέρνουν στον Άγιο, ζητώντας του να τους φωτίσει το δρόμο και να τους αποκαλύψει τα μυστικά που τους απασχολούν.


Συνταγή για φανουρόπιτα Αγίου Όρους


  • 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα καρύδια, σπασμένα
  • 1 κούπα σταφίδες
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Συνταγή για Φανουρόπιτα ΑΓίου Όρους


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
  • Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.
  • Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο.
  • Ανακατεύουμε απαλά και το ενσωματώνουμε.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
  • Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.
  • Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.
  • Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη και σχηματίζουμε στη μέση ένα σταυρό