Το ξέρω πως είναι το αγαπημένο σου γλυκό και πως πάντα έψαχνες τα μικρά – μικρά μυστικά για να το απογειώσεις. Εδώ σε αυτήν την πολύ απλή συνταγή, μπορείς να μάθεις πως θα φτιάξεις το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού σύκο με αμύγδαλα.

Υλικά για γλυκό κουταλιού σύκο 

  • 1 κιλό σύκα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 φλιτζ. νερό
  • Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • Χυμός από 2 λεμόνια

Συνταγή για γλυκό κουταλιού σύκο 


  • Πλένετε καλά τα σύκα για να φύγει το γάλα που θα έχουν βγάλει.
  • Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε λίγο το κοτσάνι και αφαιρείτε το σκούρο σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά, αφαιρώντας και βγάζοντας τυχόν σποράκια που θα υπάρχουν.
  • Βράζετε τα σύκα σε μπόλικο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι, για 5-10’ περίπου.
  • Σουρώνετε τα σύκα, τα ξεπλένετε και τα ξανασουρώνετε.
  • Επειτα τα βάζετε σε μπολ με νερό που έχετε ρίξει το χυμό από 2 λεμόνια και τα αφήνετε να σφίξουν για 2- 3 ώρες.
  • Στη συνέχεια τα σουρώνετε καλά.
  • Βάζετε σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο.
  • Βάζετε το νερό και τη ζάχαρη να βράσει.
  • Οταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε μέσα τα σύκα.
  • Τα βράζετε στο σιρόπι γύρω στα 10-15 λεπτά (ξαφρίζετε αν χρειάζεται), σβήνετε τη φωτιά, αποσύρετε και τα αφήνετε εκεί όλη νύχτα.
  • Την άλλη μέρα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζετε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι.