Αυτό το τυρένιο ογκρατέν είναι μια υπέροχη συνταγή για πατάτες με κρέμα γάλακτος και τυριά στο φούρνο. Το διάσημο γαλλικό ορεκτικό μπορείτε να φτιάξετε με λίγα υλικά στην κουζίνα σας σε λίγα απλά βήματα.




Υλικά για πατάτες με κρέμα γάλακτος και τυριά στο φούρνο


  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.
  • 200 γρ. τυρί φέτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 400 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • 150 ml γάλα, πλήρες
  • 2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο


Για το σερβίρισμα

  • Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο


Συνταγή για πατάτες με κρέμα γάλακτος και τυριά στο φούρνο


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δυο πλευρές, αλλά όχι να ψηθούν.


Για τη σύνθεση

  • Απλώνουμε τις μισές πατάτες σε ένα ορθογώνιο, πυρίμαχο σκεύος, τις πασπαλίζουμε με το μισό τυρί, και από πάνω απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τις πατάτες.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε το ογκρατέν στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο, και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.