Η φανουρόπιτα είναι μια υπέροχη παραδοσιακή πίτα της ελληνικής κουζίνας με νόστιμη κρούστα και προσφέρεται στους πιστούς την ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου σαν ευλογία. Την φτιάχνουν οι νοικοκυρές σε πολλές παραλλαγές, όπως αυτή η συνταγή που έχει 9 υλικά, καθώς πρέπει πάντα να περιέχει μονό αριθμό υλικών.



Υλικά για φανουρόπιτα με 9 υλικά

  • 1 κιλό φαρίνα κόκκινη
  • 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού + χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 1 πιάτο βαθύ καρυδόψιχα, χοντροκομμένα στο μούλτι
  • 1 πιάτο βαθύ σταφίδα ξανθιά, μουλιασμένες σε νερό αποβραδίς
  • κανέλα και άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα


Συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά


  • Σουρώνουμε τις σταφίδες από το νερό και τις αφήνουμε σε μια πετσέτα ή σουρωτό να στραγγίξουν για λίγο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, όλο τον χυμό πορτοκαλιού (τις δύο κούπες και τον έξτρα χυμό από τα δύο πορτοκάλια), το ξύσμα, το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τη φαρίνα, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ρίχνουμε και τα καρύδια με τις σταφίδες.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα.
  • Βγάζουμε τη φανουρόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.