Το αγαπημένο κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι απλό, τραγανό και αφράτο και βέβαια είναι ιδανικό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Μπορείτε να τα απολαύσετε στο πρωινό, το μεσημεριανό, το απόγευμα ή στο γεύμα σας το βράδυ.


Υλικά για κουλούρια Θεσσαλονίκης


  • 500gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250gr. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κ.σ ζάχαρη (κοφτές)
  • 1 κ.σ αλάτι (κοφτή)
  • 50gr. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ταχίνι

Για το πασπάλισμα
  • 500gr. νερό
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • σουσάμι



Συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης

  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 gr. από το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη σκεπάζοντας με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Κόβουμε σε 8 κομμάτια τη ζύμη.
  • Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι και ανοίξτε σε μια λωρίδα και το «κλείνουμε» κάνοντας το κύκλο (κουλούρι).
  • Για ευκολότερο άνοιγμα μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και όχι αλεύρι.
  • Σε ένα πιάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Αυτό βοηθάει στο χρώμα που θα πάρουν τα κουλούρια όταν ψηθούν.
  • Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι.
  • Βουτάμε το κάθε κουλούρι στο νερό και μετά στο σουσάμι.
  • Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και ακουμπάμε πάνω 4 κουλούρια.
  • Αφήνουμε τα κουλούρια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σκεπάζοντας με μια πετσέτα.
  • Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
  • Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από 30 λεπτά έως 1 ώρα, αναλόγως αν είναι ζεστός ο χώρος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 17-19 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα κουλούρια σκέτα ή συνοδεύοντας με τυριά και αλλαντικά ή σοκολάτα.