Η φανουρόπιτα είναι ένα πεντανόστιμο, νηστίσμο κέικ που φτιάχνουν οι πιστοί Χριστιανοί κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου. Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από τη λατρευτική παράδοση ως ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση («φανέρωση») οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου, προφανώς από την παρετυμολογική σύνδεση του ονόματός του με τη λέξη «φανερώνω». Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα παντρευτούν.



Μυστικά για αφράτη φανουρόπιτα


  • Η παραδοσιακή συνταγή της φανουρόπιτας περιέχει 7 ή 9 υλικά και οι αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας καθώς και τα τάγματα των αγγέλων. Ωστόσο υπάρχουν συνταγές και με 11 υλικά.
  • Συνήθως τη φτιάχνουμε από την παραμονή του Αγίου Φανουρίου και την πηγαίνουμε στην εκκλησία να διαβαστεί.
  • Για να βγει η φανουρόπιτα αφράτη, αναμείξτε 50% ελαιόλαδο και 50% σπορέλαιο ( ή ηλιέλαιο)
  • Προσθέστε στο τέλος το αλεύρι ανακατεύοντας λίγο και καλά.
  • Για να μην τρίβετε η φανουρόπιτα πρέπει να δέσει καλά η ζάχαρη με το αλεύρι.
  • Αν πάλι δεν θέλετε να είναι νηστίσιμη, προσθέτετε στο μείγμα αβγά.
  • Οι ξηροί καρποί προστίθενται μετά το αλεύρι (αφού το έχετε ανακατέψει πρώτα).
  • Επίσης, τα καρύδια μπορείτε και να τα αλέσετε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Η φανουρόπιτα θέλει καλό ψήσιμο, για τουλάχιστον μία ώρα (ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με τον φούρνο).
  • Μην ανοίγετε τον φούρνο όταν ψήνετε η φανουρόπιτα.

Φανουρόπιτα με πορτοκάλι

Τα υλικά που θα χρειαστείτε
  • 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει η 2,5 κουπες
  • 1 ολόκληρο βρασμένο πορτοκάλι (150 γρ) +125 γρ νερό η 1/2 κούπα
  • 300 γρ ζάχαρη άχνη η 2 κούπες
  • 200 γρ ηλιέλαιο η 3/4 της κουπας
  • 2 βανιλινες
  • 100 γρ καρύδια η 1 κούπα
  • 50 γρ σταφίδες η 1/4 της κούπας
  • 1 κτγ κανελα
  • 1/4 κτγ γαριφαλο

Συνταγή για φανουρόπιτα με πορτοκάλι

  • Χαράζουμε και βράζουμε ένα πορτοκάλι για 10 λεπτά.
  • Το κόβουμε το βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με 125 γρ νερό και το πολτοποιούμε πολύ καλά.
  • Το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το ηλιέλαιο, την ζάχαρη άχνη, τις βανιλίνες, την κανέλα, το γαρίφαλο και με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει, τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Σε μια 26 φόρμα βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο και αλευρολαδώνουμε πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα,
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 55-60 λεπτά στους 170 c.
  • Την αφήνουμε για 10 λεπτά και έπειτα την ξεφορμάρουμε.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα την στολίζουμε με ζάχαρη άχνη.