Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι κλασικό, αλλά αν θες να κρατήσει αυτό το χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα (σαν μέλι), χρειάζεται συγκεκριμένος τρόπος. Δες πώς θα το φτιάξεις.

Διαβάστε: Γλυκό του κουταλιού κάστανο

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι με χρυσαφένιο χρώμα - Πώς να το φτιάξεις

Υλικά

  • 1 κιλό λευκά σταφύλια (σουλτανίνα ή μοσχάτο – χωρίς κουκούτσια αν γίνεται)
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 μικρό κομμάτι φλούδα λεμονιού (προαιρετικά, για άρωμα)
  • 1 κ.γ. γλυκόζη ή 1 κ.γ. μέλι (για να μη ζαχαρώσει και να κρατήσει διαύγεια)

Εκτέλεση

Προετοιμασία σταφυλιών

  • Πλένεις καλά τα σταφύλια και τα αφαιρείς από το τσαμπί.
  • Αν έχουν κουκούτσια, βγάλε τα με μια καρφίτσα.
  • Σκούπισέ τα ελαφρά να μην κρατάνε πολύ νερό.
  • Σιρόπι
  • Βάζεις σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να δέσει ελαφρά (περίπου 5-6 λεπτά).
  • Ρίξε μέσα τα σταφύλια και τη φλούδα λεμονιού.

Βράσιμο

  • Βράσε για 5-6 λεπτά και βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Άφησέ το να κρυώσει εντελώς (αυτό βοηθά να μείνουν ολόκληρα τα σταφύλια).
  • Επανάλαβε το βράσιμο 2-3 φορές, μέχρι το σιρόπι να δέσει.

Ολοκλήρωση

  • Πριν το τελευταίο κατέβασμα, ρίξε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη (ή μέλι).
  • Δοκίμασε το σιρόπι: πρέπει να «δέσει» (σταγόνα που πέφτει σε πιάτο να στέκεται και να μην απλώνει).

Αποθήκευση

  • Βάλε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα ενώ είναι καυτό.
  • Σφράγισέ τα και φύλαξέ τα σε δροσερό μέρος.

Tip: Μυστικά για το χρυσαφένιο χρώμα:

  • Χρησιμοποίησε λευκά, σφιχτά σταφύλια – τα κόκκινα σκουραίνουν.
  • Μην τα βράζεις πολύ ώρα συνεχόμενα: μικρά βρασίματα & κρύωμα ανάμεσα βοηθούν να μη μαυρίσουν.
  • Η λίγη γλυκόζη ή μέλι κρατάει το σιρόπι διάφανο.
  • Το λεμόνι μπαίνει στο τέλος, όχι από την αρχή.