Γλυκό του κουταλιού σταφύλι με χρυσαφένιο χρώμα
Δείτε την συνταγή
Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι κλασικό, αλλά αν θες να κρατήσει αυτό το χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα (σαν μέλι), χρειάζεται συγκεκριμένος τρόπος

Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι κλασικό, αλλά αν θες να κρατήσει αυτό το χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα (σαν μέλι), χρειάζεται συγκεκριμένος τρόπος. Δες πώς θα το φτιάξεις.
Διαβάστε: Γλυκό του κουταλιού κάστανο
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι με χρυσαφένιο χρώμα - Πώς να το φτιάξεις
Υλικά
- 1 κιλό λευκά σταφύλια (σουλτανίνα ή μοσχάτο – χωρίς κουκούτσια αν γίνεται)
- 700 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 μικρό κομμάτι φλούδα λεμονιού (προαιρετικά, για άρωμα)
- 1 κ.γ. γλυκόζη ή 1 κ.γ. μέλι (για να μη ζαχαρώσει και να κρατήσει διαύγεια)
Εκτέλεση
Προετοιμασία σταφυλιών
- Πλένεις καλά τα σταφύλια και τα αφαιρείς από το τσαμπί.
- Αν έχουν κουκούτσια, βγάλε τα με μια καρφίτσα.
- Σκούπισέ τα ελαφρά να μην κρατάνε πολύ νερό.
- Σιρόπι
- Βάζεις σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να δέσει ελαφρά (περίπου 5-6 λεπτά).
- Ρίξε μέσα τα σταφύλια και τη φλούδα λεμονιού.
Βράσιμο
- Βράσε για 5-6 λεπτά και βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Άφησέ το να κρυώσει εντελώς (αυτό βοηθά να μείνουν ολόκληρα τα σταφύλια).
- Επανάλαβε το βράσιμο 2-3 φορές, μέχρι το σιρόπι να δέσει.
Ολοκλήρωση
- Πριν το τελευταίο κατέβασμα, ρίξε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη (ή μέλι).
- Δοκίμασε το σιρόπι: πρέπει να «δέσει» (σταγόνα που πέφτει σε πιάτο να στέκεται και να μην απλώνει).
Αποθήκευση
- Βάλε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα ενώ είναι καυτό.
- Σφράγισέ τα και φύλαξέ τα σε δροσερό μέρος.
Tip: Μυστικά για το χρυσαφένιο χρώμα:
- Χρησιμοποίησε λευκά, σφιχτά σταφύλια – τα κόκκινα σκουραίνουν.
- Μην τα βράζεις πολύ ώρα συνεχόμενα: μικρά βρασίματα & κρύωμα ανάμεσα βοηθούν να μη μαυρίσουν.
- Η λίγη γλυκόζη ή μέλι κρατάει το σιρόπι διάφανο.
- Το λεμόνι μπαίνει στο τέλος, όχι από την αρχή.