Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα που παρασκευάζεται συνήθως στις 27 Αυγούστου, στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, και φτιάχνεται για να «φανερώσει» κάτι που αναζητά ο νοικοκύρης. 

Διαβάστε: Άγιος Φανούριος: Πότε εορτάζεται και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα

Παραδοσιακά φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά. Ακολουθεί μια εύκολη και γρήγορη συνταγή:

Συνταγή για φανουρόπιτα

Υλικά

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη σε λίγο χυμό πορτοκαλιού)
  • 3,5 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, τη σόδα (διαλυμένη) και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε σταφίδες και καρύδια.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι (νούμερο 28 περίπου).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40–50 λεπτά (μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι/καλαμάκι).
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.