Γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά και τυριά
Πώς να τις φτιάξετε
Οι γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά και τυριά είναι ένα από τα πιο νόστιμα και χορταστικά καλοκαιρινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας

Οι γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά και τυριά είναι ένα από τα πιο νόστιμα και χορταστικά καλοκαιρινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Ελαφριές αλλά ταυτόχρονα πλούσιες σε γεύση, συνδυάζουν την τρυφερή μελιτζάνα με φρέσκα λαχανικά και λιωμένα τυριά, δημιουργώντας ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί άνετα τόσο ως κυρίως γεύμα όσο και ως εντυπωσιακό συνοδευτικό.
Διαβάστε: Τάρτα μελιτζάνας με γιαούρτι
Ιδανικές για ένα οικογενειακό τραπέζι ή για τους καλεσμένους σας, οι γεμιστές μελιτζάνες χαρίζουν άρωμα, χρώμα και μεσογειακή απόλαυση στο πιάτο σας.
Συνταγή για γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά και τυριά
Υλικά (για 4 άτομα)
- 4 μελιτζάνες μέτριες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη) ψιλοκομμένη
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο ή ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες (ή 200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονκασέ)
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ φλ. βασιλικός ή δυόσμος (προαιρετικά)
- 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 100 γρ. τυρί κίτρινο τριμμένο (γραβιέρα ή κασέρι)
- Αλάτι, πιπέρι
- Μια πρέζα ζάχαρη (για τη ντομάτα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία μελιτζανών:
- Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα, αφήνοντας γύρω-γύρω «τοίχωμα» περίπου 1 εκ.
- Αλατίζετε ελαφρά το εσωτερικό και τις αφήνετε 15 λεπτά να ξεπικρίσουν. Ξεπλένετε και στεγνώνετε.
- Ψήνετε τις μελιτζάνες σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο (στους 180°C για 15-20 λεπτά) ώστε να μαλακώσουν.
Γέμιση:
- Ψιλοκόβετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες.
- Σοτάρετε σε τηγάνι με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε πιπεριά, καρότο, κολοκυθάκι και τη σάρκα μελιτζάνας.
- Ρίχνετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Αφήνετε να σιγοβράσει 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά.
- Στο τέλος προσθέτετε τον μαϊντανό, τα μυρωδικά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
- Ανακατεύετε μέσα τα τυριά (κρατάτε λίγο κίτρινο για το πασπάλισμα).
Γέμισμα – Ψήσιμο:
- Γεμίζετε τις μισές μελιτζάνες με το μείγμα.
- Τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.
Σερβίρισμα
- Συνοδέψτε με δροσερή σαλάτα ή λίγο γιαούρτι με μυρωδικά.