Αν ψάχνετε έναν δημιουργικό τρόπο να απολαύσετε τα αυγά πέρα από την κλασική ομελέτα, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει! Τα αυγά φούρνου σε φωλιά συνδυάζουν φρέσκα λαχανικά, λιωμένα τυριά και τραγανό αλλαντικό σε ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα θρεπτικό, χορταστικό και γεμάτο γεύση. Είναι ιδανικό για brunch, ελαφρύ μεσημεριανό ή ακόμα και για ένα εντυπωσιακό βραδινό, καθώς σερβίρεται κατευθείαν από τον φούρνο στο τραπέζι και κλέβει τις εντυπώσεις.

Διαβάστε: Ελληνικά αυγά: Ανησυχητικά ευρήματα, εντοπίστηκαν επικίνδυνες συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών και φυτοφαρμάκων - Τι δείχνει μελέτη

Συνταγή για αυγά φούρνου σε φωλιά με λαχανικά, τυρί και αλλαντικά

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 4 αυγά
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 1 κολοκυθάκι σε κύβους
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 40 γρ. τυρί κίτρινο τριμμένο (γραβιέρα ή κασέρι)
  • 80 γρ. προσούτο ή μπέικον ή λουκάνικο χωριάτικο σε κομματάκια
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
  • (προαιρετικά) λίγα φύλλα σπανάκι ή ρόκα

Εκτέλεση

  • Σε τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το αλλαντικό (μπέικον, προσούτο ή λουκάνικο) και το αφήνεις να πάρει χρώμα.
  • Μοιράζεις το μείγμα σε δύο πυρίμαχα σκεύη.
  • Πασπαλίζεις με τη φέτα και το τριμμένο τυρί.
  • Ανοίγεις ένα μικρό κενό στο κέντρο και «σπας» από πάνω τα αυγά.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα ασπράδια και να παραμένουν μελάτοι οι κρόκοι.
  • Γαρνίρεις με φρέσκια ρόκα ή λίγο μαϊντανό.