Παραδοσιακό γλυκό σταφύλι
Μια συνταγή από τη Σμύρνη
Αγαπημένη συνταγή για παραδοσιακό γλυκό σταφύλι

Ο Σεπτέμβριος ήρθε και μαζί με αυτόν έρχονται και οι υπέροχες συνταγές του. Το γλυκό σταφύλι είναι ίσως το πιο top γλυκό του φθινοπώρου, που όλοι λατρεύουμε. Θα το φτιάξετε εύκολα, με λίγα λεπτά βράσιμο και μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να φέρετε σε πέρας αυτήν την υπέροχη συνταγή.
Υλικά για παραδοσιακό γλυκό σταφύλι
- 1 κιλό σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα (λευκό, χωρίς κουκούτσια)
- 750 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα (ή τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας)
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό σταφύλι
- Πλένουμε καλά τα σταφύλια και πετάμε τα κοτσάνια τους και τις σάπιες και χαλασμένες ρώγες.
- Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή με λεπτή πετσέτα (για να μπορεί να διαφεύγει ο ατμός) και αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες (εκτός ψυγείου).
- Αφαιρούμε το ύφασμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαζί με την αρμπαρόριζα.
- Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή λίγο περισσότερο, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια.