Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε ένα πολύ νόστιμο ψωμί με γάλα, ελαιόλαδο και σουσάμι για το πασπάλισμα. Η προετοιμασία είναι εύκολη, μόνο μία αναμονή 1 ώρας και ψήσιμο 30 λεπτών για ένα από τα πιο αφράτα ψωμιά που έχουμε δοκιμάσει. Το γάλα τού δίνει έξτρα πόντους νοστιμιάς.


Υλικά για αφράτο ψωμί με γάλα

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 20 γρ. μαγιά νωπή (ή 8 γρ. ξηρή – 1 φακελάκι)
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας αλάτι ψιλό
  • 340 ml γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • σουσάμι + μαυροκούκι (για πασπάλισμα)


Συνταγή για αφράτο ψωμί με γάλα


  • Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μείγμα με τη μαγιά, το λάδι, το αλεύρι και στο τέλος το αλάτι.
  • Ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου γίνει μια σφιχτή και λεία ζύμη. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τα πλάθουμε σε καρβελάκια.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τα καρβελάκια.
  • Τα αλείφουμε με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και τα χαράσσουμε με 2-3 παράλληλες χαρακιές.
  • Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.