Με ελαιόλαδο, ούζο, κονιάκ, γαρίφαλλο και κανέλα θα φτιάξετε τα πιο λαχταριστά και νόστιμα παραδοσιακά μουστοκούλουρα. Με τη συνταγή αυτή, που βγαίνει από τα κατάβαθα τις παράδοσης, θα δημιουργήσετε τα πιο τραγανά, αγαπημένα κουλουράκια για τον καφέ σας. 

Υλικά παραδοσιακά μουστοκούλουρα

  • 2 ποτήρια του νερού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 ποτήρι του νερού μούστος «κομμένος» (με αυτή τη μορφή τον αναζητάμε σε οινοποιεία, ορισμένες κάβες, παντοπωλεία και μπακάλικα)
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ούζο
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού αμμωνία σκόνη (στο ράφι με τα μπαχαρικά ή τα υλικά ζαχαροπλαστικής)
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Συνταγή για παραδοσιακά μουστοκούλουρα

  • Για να ετοιμάσουμε τα μουστοκούλουρα αρχικά σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον μούστο, το ούζο, το κονιάκ, το γαρίφαλο και την κανέλα, μέχρι η ζάχαρη να μισολιώσει.
  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε λίγο από το αλεύρι μαζί με την αμμωνία και τη μαγειρική σόδα, και το ρίχνουμε στη λεκάνη ανακατεύοντας με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέτουμε σταδιακά όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ιδιαίτερα μαλακή και εύπλαστη.
  • Κόβουμε κομμάτια περίπου όσο ένα καρύδι (25-30 γρ.) και πλάθουμε το καθένα σε λεπτό κορδόνι.
  • Το τυλίγουμε σε λεπτό κουλουράκι ή το πλέκουμε κοτσιδάκι και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα (βγαίνουν περίπου 3 λαμαρίνες).
  • Τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, για 25 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.