Αυτή η συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη μας δίνει μια πλούσια και αφράτη σοκολατόπιτα. Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ, την αρωματίζουν μοναδικά, καθώς το γλυκό αυτό είναι ένα από τα πιο κορυφαία γλυκά της ζαχαροπλαστικής γενικά.


Υλικά για σοκολατόπιτα σιροπιαστή


Για τη σοκολατόπιτα

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο + λίγο για το ταψί
  • 200 ml νερό
  • 50 ml κονιάκ
  • 80 γρ. κακάο + λίγο για το ταψί και την επιφάνεια
  • 5 μεσαία αυγά
  • 40 γρ. μπέικιν πάουντερ *
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ


Για το σιρόπι
  • 800 ml νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. κακάο

Συνταγή για σοκολατόπιτα σιροπιαστή


  • Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό και το κονιάκ και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, προσέχοντας να μη ζεσταθεί πολύ το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το κακάο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Αμέσως μετά και ενώ έχουμε ακόμα την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι, προσθέτουμε τα αυγά.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί περίπου 35 x 35 εκ. και αντί για αλεύρι το περνάμε με κακάο.
  • Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.

Σιρόπι
  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  • Αφού πάρει μία βράση, κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
  • Αμέσως μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την κόβουμε σε όσα κομμάτια επιθυμούμε και σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
  • Αφήνουμε στην άκρη για λίγο, ώστε να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι.
  • Σερβίρουμε, τη σιροπιαστή σοκολατόπιτα με μπαχαρικά, πασπαλίζοντας με λίγο κακάο.