Σας παρουσιάζουμε πως θα φτιάξετε βήμα προς βήμα μια υπέροχη, σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο, τόσο εύκολη που θα την φτιάχνετε συνέχεια. Αυτή η μαρμελάδα είναι ιδανική για ένα γλυκό πρωινό, αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και το βράδυ μαζί με ένα ωραίο πλατό τυριών.


Υλικά για σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο

  • 1 κιλό ροδάκινα
  • 120 - 240 ml νερό
  • 600 - 800 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 50 ml χυμό λεμονιού

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο


  • Πλένουμε σχολαστικά τα ροδάκινα, τα ανοίγουμε στην μέση αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα 8.
  • Μεταφέρουμε τα ροδάκινα σε μια βαθιά κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την ωριμότητα των φρούτων.  Αν έχουμε διαλέξει ώριμα ροδάκινα, προσθέτουμε 120 ml. Αν όμως τα ροδάκινα είναι σκληρά, προσθέτουμε 240 ml νερό).
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
  • Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και πιέζουμε τα φρούτα με μια πρέσα πουρέ, ώστε να σπάσουν σε κομματάκια.
  • Προσθέτουμε τα 600 γρ. ζάχαρης και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία εκ νέου στα μισά. (Ενδεικτικά, αν η κουζίνα μας φτάνει μέχρι το 9 τότε την κατεβάζουμε στο 6.)
  • Παράλληλα, αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό, που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά.
  • Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 104°C, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε τη μαρμελάδα ροδάκινο ή την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία σφραγίζουμε και αναποδογυρίζουμε, μέχρι να κρυώσει τελείως.