Γλυκιά κολοκυθόπιτα με ρύζι
Ένα γλυκό με φίνα γεύση
Η γλυκιά κολοκυθόπιτα με ρύζι, καρύδια και σταφίδες είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκάκι που μπορείτε να φτιάξετε με τα χεράκια σας

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα με ρύζι, καρύδια και σταφίδες είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκάκι, που μπορείτε να φτιάξετε με τα χεράκια σας. Θα χρειαστείτε πολλά μυρωδικά, όπως βανίλια, μοσχοκάρυδο, και γαρίφαλλα για το στόλισμα του γλυκού. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!
Υλικά για γλυκιά κολοκυθόπιτα με ρύζι
- 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας για γλυκά
- 800 γρ. ψίχα κολοκύθας, τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
- 1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροσπασμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 1 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 βανίλια
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
- καρφάκια γαρίφαλο, για το στόλισμα
Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα με ρύζι
- Αρχικά ενώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κολοκύθα, το ρύζι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο.
- Aνακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να στραγγίξει για 15 λεπτά σε σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ, καθώς θα χρειαστούμε και το ζωμό που θα βγάλει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 26x38 εκ. και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα.
- Σκορπίζουμε το 1/3 της γέμισης και σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
- Στρώνουμε τη μισή από την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα (πάντα λαδώνοντάς τα) και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με άλλα 4 λαδωμένα φύλλα.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, στα τοιχώματα του ταψιού.
- Χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια και καρφώνουμε στο κέντρο του καθενός από 1 γαρίφαλο.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τον αρωματισμένο, γλυκό ζωμό της κολοκύθας που κρατήσαμε από το στράγγισμα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Αφήνουμε την πίτα να γίνει χλιαρή ή να κρυώσει τελείως, πριν σερβίρουμε.