Αυτό το κέικ με χουρμάδες, φρέσκο γάλα, αλεύρι ολικής άλεσης και καρύδια χοντροκομένα είναι μια πολύ αγαπημένη συνταγή. Δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό και έτσι ταιριάζει σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά και τις πολύ επεξεργασμένες τροφές. 


Υλικά για κέιμ με χουρμάδες και καρύδια

  • 170 γρ. χουρμάδες, όσο πιο μαλακοί γίνεται (ωραίους νωπούς χουρμάδες βρίσκουμε στα ψυγεία με τα φρούτα, στα σούπερ μάρκετ – αν δεν βρούμε, αγοράζουμε ξερούς)
  • 300 ml (1½ κούπα) φρέσκο γάλα ή κάποιο φυτικό γάλα (π.χ. σόγιας, καρύδας ή αμυγδάλου) για όσους κάνουν vegan διατροφή
  • 120 γρ. (1 κούπα) αλεύρι ολικής άλεσης
  • 110 γρ. (λίγο παραπάνω από 1/2 κούπα) ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουτ. σούπας καρύδια, χοντροκομμένα

Συνταγή για κέικ με χουρμάδες και καρύδια


  • Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους χουρμάδες, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.
  • Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  • Πολτοποιούμε τους χουρμάδες μαζί με το γάλα μέχρι να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο λεία πάστα.
  • Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε καλύψει εσωτερικά με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.