Σουτζουκάκια πολίτικα: Η αυθεντική συνταγή
Όπως τα έκανε η γιαγιά
Η αυθεντική συνταγή για σουτζουκάκια πολίτικα, όπως ακριβώς τα έκανε η γιαγιά

Λαχταριστό και πολύ αγαπημένο φαγητό τα σουτζουκάκια πολίτικα θα τα φτιάξετε για ένα ιδιαίτερο, επίσημο γεύμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα απολαύσετε και στο καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι σας. Το μουλιασμένο ψωμί στην Μαυροδάφνη είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.
Για την σάλτσα ντομάτας
Υλικά για σουτζουκάκια πολίτικα
- 1 kg κιμά μοσχαρίσιο λάπα ή ελιά
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 2-3 σκ σκόρδο
- 1 κ.τ.σ κύμινο
- Αλάτι, πιπέρι
- Αλεύρι και Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι λευκό
- 2 ώριμες μεγάλες τομάτες
- 600 γρ. συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
- 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
- 1 κύβο λαχανικών
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 2 σκ σκορδο
- 1 κ.τ.γ κύμινο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- Δυόσμο
Συνταγή για σουτζουκάκια πολίτικα
- Αφού ανακατέψουμε καλά τον κιμά με το μουλιασμένο ψωμί στη Μαυροδάφνη, το σκορδο, το κύμινο και τον αλοτοπιπερώνουμε, πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου δυο ώρες για να σφίξουν.
- Ετοιμάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα.
- Τρίβουμε στον τρίφτη τις φρέσκιες τομάτες.
- Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκορδο με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και προσθέτουμε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τον κύβο λαχανικών διαλυμένο σε μια κούπα χλιαρό νερό, τον πελτέ, το κύμινο, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
- Βράζουμε την σάλτσα μέχρι να χοχλάσει, μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και την σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Αλευρώνουμε τα σουτζούκια και τηγανίζουμε ελαφρά και μόλις πάρουν χρώμα από την μια μεριά τα γυρίζουμε και από την άλλη.
- Έχουμε ήδη ετοιμάσει την σάλτσα μας και όταν τηγανιστούν όλα τα σουτζουκάκια τα βάζουμε μέσα σε αυτήν και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και τα ανακατεύουμε με προσοχή για να μη χαλάσει το σχήμα τους.