Ένα σουφλέ που μέσα του κρύβει ζουμερές ταλιατέλλες μπλεγμένες με τυρένια μπασαμέλ και πικάντικο μπέικον είναι ένα φαγητό για ιδιαίτερες περιστάσεις. Θα το σερβίρετε ζεστό σε ένα μεγάλο τραπέζι με φίλους, αλλά αν περισσέψει, μπορείτε να το απολαύσετε και την επόμενη μέρα.


Υλικά για σουφλέ με ταλιατέλλες μπέικον και τυρί


  • 500 γρ. ταλιατέλλες 
  • 1 ΚΣ + 1 κγ ελαιόλαδο
  • 10 φέτες μπέικον
  • Αλάτι


Για τη μπεσαμέλ

  • 150 γρ βούτυρο
  • 110 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1200 ml γάλα
  • 1 κγ αλάτι
  • 1/4 κγ πιπέρι
  • 1/8 κγ μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ τριμμένο ρεγκάτο (ή κίτρινα τυριά)
  • 1 ΚΣ τριμμένη φρυγανιά, για γαρνίρισμα
  • 30 γρ τριμμένο ρεγκάτο (ή κίτρινα τυριά) , για γαρνίρισμα


Συνταγή για σουφλέ με ταλιατέλλες μπέικον και τυρί


  • Ζεσταίνουμε 1 κγ ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια ένταση και βάζουμε τις φέτες του μπέικον σε δόσεις γυρίζοντας τις και από τις δύο πλευρές.
  • Όταν πάρουν σκούρο χρώμα τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, τις ταμπονάρουμε με αυτό, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε λωρίδες.
  • Για τα ζυμαρικά, έχουμε βράσει 5 λίτρα νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 35 γρ και 500 γρ ταλιατέλλες.
  • Τις αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, τις στραγγίζουμε και πασπαλίζουμε με 1 ΚΣ ελαιόλαδο.
  • Για τη μπεσαμέλ λιώνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια ένταση.
  • Ρίχνουμε ραντιστά το αλεύρι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να καβουρδιστεί και να σκουρύνει το χρώμα του.
  • Ενσωματώνουμε λίγο-λίγο το γάλα, να απορροφηθεί πριν ρίξουμε το επόμενο και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε 1 κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, 1/8 κγ μοσχοκάρυδο, τα δύο αυγά κ και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθούν.
  • Τελειώνουμε, βάζοντας το τριμμένο τυρί.
  • Επαναφέρουμε τις στραγγισμένες ταλιατέλλες στην κατσαρόλα, βάζουμε το μπέικον, τα 2/3 της μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα σκεύος 22×32 εκ απλώνουμε 1 κουτάλα της σούπας μπεσαμέλ, από πάνω το μείγμα με τις ταλιατέλλες και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ ισιώνοντας την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά, 30 γρ τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 220°C, για 25 λεπτά να χρυσίσει.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.