Αυτή η λεμονόπιτα δεν έχει καμία σχέση με τη lemon pie, αλλά είναι ένα λαχταριστό σιροπιαστό κέικ λεμόνι. Θα το δημιουργήσετε με πολύ απλά υλικά που έχετε σίγουρα στην κουζίνα σας και θα το απολαύσετε με τη συνοδεία παγωτού σε όποια γεύση θέλετε.



Υλικά για λεμονόπιτα - σιροπιαστό κέικ λεμόνι



Για το κέικ λεμόνι
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 200 γρ. γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. ξύσμα από ακέρωτα λεμόνια
  • 20 γρ. χυμό λεμόνι
  • 60ml φυτικό λάδι, ελαφρύ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας κ.α.
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι



Για το σιρόπι
  • 250 ζάχαρη
  • 350 νερό
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

Για το σερβίρισμα
  • Παγωτό καϊμάκι
  • Φιστίκι, τριμμένο



Συνταγή για λεμονόπιτα-  σιροπιαστό κέικ λεμόνι


Για το κέικ λεμόνι

  • Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανιλλίνη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το φυτικό λάδι, το αλάτι και το baking powder.
  • Τα προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ μαζί με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας στο τέλος χυμό λεμονιού.
  • Μεταφέρουμε σε αντικολλητική στρογγυλή φόρμα ή ταψί και ψήνουμε για 45’ στους 180ο C στο αερόθερμο.



Το σιρόπι
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φέτες του λεμονιού, το νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5’, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σιροπιάζουμε τη ζεστή λεμονόπιτα κουταλιά-κουταλιά και αφού πέσει η θερμοκρασία την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και τριμμένο φιστίκι.