Ένα κριθαρότο με λαχανικά και φέτα είναι ένα γεύμα για όλες τις περιστάσεις, καθώς είναι ελαφρύ και νόστιμο. Θα χειαστείτε λευκό κρασί, θυμάρι, κολοκυθάκι μέτριο, καρότα, πιπεριά και γραβιέρα τριμμένη. Συνδυάζεται τέλεια με μους φέτας.


Υλικά για κριθαρότο με λαχανικά και φέτα


  • 1400 ml νερό
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 ml. λευκό κρασί
  • 10 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κολοκυθάκι μέτριο, κομμένο σε κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Για το σερβίρισμα
  • Μους φέτας

Συνταγή για κριθαρότο με λαχανικά και φέτα


  • Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τον κύβο.
  • Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός και μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης, το κολοκυθάκι και τα καραμελώνουμε καλά για 5 με 7 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για επιπλέον 2 λεπτά και προσθέτουμε το κριθαράκι μαζί με το θυμάρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις με μια κουτάλα, περιμένοντας να απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού πριν ρίξουμε την επομένη.
  • Μόλις ετοιμαστεί το κριθαρότο, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε τη γραβιέρα, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρουμε σε πιάτο αμέσως, συνοδεύοντας με μους φέτας.