Ένα πεντανόστιμο, σπιτικό σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί πάντα ένα σνακ για να ξεγελάσει την πείνα μας όποια ώρα πεινάσουμε. Το συνοδεύουμε με χίλιους τρόπους: με τυρί ή κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας, με ταχίνι και μέλι, με ελιές και ντομάτα ή άλλα λαχανικά εποχής. Ακόμα και με λίγη μαύρη σοκολάτα.


Υλικά για κουλούρι Θεσσαλονίκης με γιαούρτι


  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 2 κουταλιές γιαούρτι
  • 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί
  • 250 ml νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 200 γρ. σουσάμι


Συνταγή για κουλούρι Θεσσαλονίκης με γιαούρτι


  • Για να φτιάξουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το σουσάμι.
  • Ζυμώνουμε, με τον γάντζο, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
  • Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε λεπτά μπαστουνάκια μήκους 20 εκ. Ενώνουμε τις άκρες τους σε σχήμα κουλουριού.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ 300 ml νερό και διαλύουμε σε αυτό το μέλι.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
  • Λαδώνουμε 2 λαμαρίνες φούρνου.
  • Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο μπολ με το μέλι, μετά στο μπολ με το σουσάμι και τα τακτοποιούμε στα ταψιά.
  • Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα.
  • Βάζουμε ταυτόχρονα τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης για 20 λεπτά.