Για να φτιάξετε με τα χεράκια σας έναν υπέροχο, ελαφρύ και εύκολο μουσακά, θα χρειαστείτε μερικά από τα πιο νόστιμα τρόφιμα, των οποίων ο συνδυασμός θα σας δημιουργήσουν ένα λαχταριστό φαγητό που θα απολάυσετε με όλη την οικογένεια.

Υλικά για μουσακά


  • 5 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ. περίπου
  • 6 μελιτζάνες (γύρω στο 1 κιλό), κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ. περίπου
  • ½ κιλό κιμά (βοδινός καλύτερα)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι (ή άλλο σκληρό τυρί)
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
  • #Για τη μπεσαμέλ:#
  • 5 κουταλιές (75γρ.) βούτυρο ή 6 κουταλιές λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
  • 5 κοφτές κουταλιές αλεύρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 4 φλ. γάλα
  • ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι (ή άλλο σκληρό τυρί)
  • 1 αβγό
  • αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για μουσακά



  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
  • Πασπαλίζετε με αλάτι τις μελιτζάνες και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για ½ ώρα περίπου να κατεβάσουν το νερό τους.
  • Ύστερα, τις ξεπλένετε και τις στύβετε να στραγγίσουν καλά.
  • Τις βάζετε σε ένα μπολ, ρίχνετε μέσα 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και τις γυρίζετε να πιάσουν παντού.
  • Ζεσταίνετε ένα τηγάνι/σχάρα ή ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τις ψήνετε πάνω τμηματικά για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Στο μεταξύ, λαδώνετε ένα πυρίμαχο ταψί και απλώνετε μέσα τις πατάτες.
  • Τις αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στο φούρνο για ½ ώρα, γυρίζοντάς τις στα 20 λεπτά.
  • Ταυτόχρονα, ετοιμάζετε μια σάλτσα μπεσαμέλ: Λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο ή βάζετε το λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο) να ζεσταθεί. Ανακατεύετε μέσα το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (το αλάτι οπωσδήποτε μπαίνει στην αρχή).
  • Μόλις δείτε ότι έχει αφρίσει καλά το βούτυρο και έχει αρχίσει να ροδίζει (να χρυσίζει) το αλεύρι, αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  • Προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας το μίγμα με το σύρμα, το επιστρέφετε στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει.
  • Ανακατεύετε μέσα το τυρί.
  • Την κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγό ανακατεύοντας με το σύρμα.
  • Ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια πλατύστομη, ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει, σπάζοντας τους σβόλους (είτε με ξύλινο κουτάλι, είτε με το εργαλείο για πουρέ).
  • Ρίχνετε μέσα το κρασί αφήνετε να πάρει μια βράση να εξατμιστεί το μισό και προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό και τη δάφνη.
  • Όταν κοχλάσει το μίγμα, το αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα νερά του και να δέσει η σάλτσα του.
  • Το αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε τη δάφνη.
  • Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, απλώνετε πάνω από τις πατάτες τις μισές μελιτζάνες, τις σκεπάζετε με τη σάλτσα του κιμά και ύστερα απλώνετε από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  • Απλώνετε απάνω την μπεσαμέλ, την πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνετε τα μουσακά στο φούρνο για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.