Τα κάστανα είναι ο πιο νόστιμος και υγιεινός καρπός του Φθινοπώρου, παρότι συχνά θεωρείται ξηρός καρπός. Η καστανιά είναι ένα δέντρο με πανάρχαια ιστορία, ενώ οι καρποί της, τα κάστανα, υπήρξαν βασική τροφή για τους φτωχούς κατά τον Μεσαίωνα.

Διαβάστε: Σούπα βελουτέ με κάστανα και μανιτάρια

Αποτελούν σημαντικό διατροφικό προϊόν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές χώρες και πολιτισμούς, όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ιαπωνία, η Βόρεια Αμερική και φυσικά η Ευρώπη. Η δημοτικότητά του οφείλεται κυρίως στη θρεπτική τους αξία αλλά και στη μοναδική τους γεύση, που τα καθιστά ιδανικά για χρήση τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, προσφέροντας απόλαυση και ενέργεια σε κάθε εποχή.

Πως θα βράσεις τα κάστανα

Το βράσιμο για τα κάστανα γιατί είναι πολύ απλό, φτάνει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα

  • ξεπλένεις πολύ καλά τα κάστανα από την σκόνη.
  • Χαράζεις έναν σταυρό στην κυρτή πλευρά.
  • Βράζεις το νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτεις τα κάστανα και το αλάτι.
  • Από την ώρα που θα δεις την πρώτη βράση, τα αφήνεις να βράσουν για 25 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, στραγγίζεις και αφήνεις να κρυώσουν.


Πόσο διατηρούνται τα βρασμένα κάστανα

Τα φρέσκα κάστανα μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίας περιβάλλοντος από 10 μέρες μέχρι και 2 εβδομάδες. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να προσέξετε είναι τα φρέσκα σας κάστανα να μην έρθουν σε επαφή με υγρασία.


Πως θα διατηρήσεις σωστά τα βρασμένα κάστανα

Αν έχεις βράσει ή ψήσει τα καστανά σου, τότε ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ μικρότερος. Μπορούν να αντέξουνε μόνο λίγες μέρες.

Υπάρχει τρόπος να συντηρήσετε τα βρασμένη ή ψητά κάστανα. Αφού τα καθαρίσετε, σιγουρεύεστε ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία, τα βάζετε σε σακουλάκι τροφίμων και κατευθείαν κατάψυξη! Με αυτόν τον τρόπο θα τα διατηρήσετε πολλού μήνες.