Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους που έχουμε δοκιμάσει. Είναι βουταράτοι με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ενώ το αυγολέμονο και ο ζωμός τομάτας κάνουν τη συνταγή αξεπέραστη. Ένα φαγητό που ταιριάζει σε όλες τις περιστάσεις αλλά κυρίως σε γιορτινά τραπέζια με φίλους.

Υλικά για λαχανοντολμάδες με ντομάτα


  • 1 μεγάλο λάχανο, αφράτο


Για τη γέμιση
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και χοντροκομμένα


Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια

Για τον ζωμό
  • 600 γρ. χυμός ντομάτας
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος


Συνταγή για λαχανοντολμάδες με ντομάτα


  • Ξεκινάμε και αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Βγάζουμε 1-2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω.
  • Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3 και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο αλάτι, για 10 λεπτά (από το σημείο βρασμού), χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (για να μη μαυρίσει το λάχανο).
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά αφήνουμε το λάχανο άλλα 15 λεπτά στο ζεστό νερό, για να ξεχωρίσουμε εύκολα τα φύλλα.
  • Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει.


Γέμιση
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ωμά. Ανακατεύουμε.


Λαχανοντολμάδες
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε τα εξωτερικά φύλλα που είχαμε κρατήσει.
  • «Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο. Βάζουμε κάθε φύλλο στην επιφάνεια εργασίας, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε σε ρολό.
  • Τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις κοντά τον ένα στον άλλο.
  • Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τους λαχανοντολμάδες.
  • Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τους λαχανοντολμάδες.
  • Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέτουμε με την κουτάλα της σούπας, σταδιακά, το ζουμί από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.
  • Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στα υπόλοιπα υγρά.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με κιμά ντομάτα και αυγολέμονο.