Ένα γαλακτομπούρεκο με χρυσαφένιο, τραγανό φύλλο είναι ένα γλυκό που όλοι έχουμε απολαύσει και θέλουμε ξανά και ξανά να απολαύσουμε. Η συνταγή αυτή σας δίνει τα βήματα για να δημιουργήσετε την τέλεια, βελούδινη κρέμα με σιμιγδάλι που θα οδηγήσει στο να συνθέσετε ένα υπέροχο γλυκό.

Υλικά για εύκολο γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι


  • 1.000 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 3 κρόκοι αυγών
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι



Για το φύλλο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο από βάζο ή κανονικό βούτυρο αγελάδας, λιωμένο



Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 80 γρ. γλυκόζη
  • φλούδες από 1 πορτοκάλι

Συνταγή για εύκολο γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι



Σιρόπι
  • Ξεκινάμε με το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και τις φλούδες πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.


Κρέμα
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, τα αυγά και τους κρόκους.
  • Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
  • Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά.
  • Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  • Αφήνουμε κατά μέρος.



Συναρμολόγηση
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24-25 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
  • Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Τις βουτυρώνουμε κι αυτές.
  • Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού ώστε να μην εξέχουν και τα στρώνουμε πάνω από την κρέμα, βουτυρώνοντάς τα καλά.
  • Τοποθετούμε για 15 λεπτά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να παγώσει το βούτυρο πάνω στα φύλλα, και έπειτα χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια (με αυτόν τον τρόπο κόβονται εύκολα).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, χρησιμοποιώντας το όλο.