Δεν υπάρχει μόνο ο κλασικός καγιανάς, που όλοι γνωρίζουμε, με την ντοματούλα, αλλά υπάρχει και μια πολύ νόστιμη συνταγή για καγιανά με σπανάκι, σκόρδο και μανιτάρια. Είναι ένα πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε σε κάθε περίσταση καλέσματος στο σπίτι ή σε ένα οικογενειακό τραπέζι.


Υλικά για καγιανά με σπανάκι και μανιτάρια


  • 4 αυγά
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια (π.χ. πλευρώτους ή λευκά σαμπινιόν), σε φέτες
  • 150 γρ. φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο


Για το σερβίρισμα
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • λίγη ξερή ρίγανη


Συνταγή για καγιανά με σπανάκι και μανιτάρια


  • Για να ετοιμάσουμε τον καγιανά με σπανάκι και μανιτάρια, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά.
  • Τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε 1-2 λεπτά ακόμα και στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι και αφήνουμε να μαραθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του, το πολύ για 5 λεπτά.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το μοσχοκάρυδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν, χωρίς όμως να σφίξουν και να γίνουν σαν ομελέτα.
  • Θέλουμε να μείνει ζουμερός ο καγιανάς.
  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα (αν τη χρησιμοποιήσουμε), ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ξύσμα λάιμ, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίγανη και μερικές σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.