Οι συνταγές με μελιτζάνες είναι όλες πεντανόστιμες και πολύ χορταστικές. Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που βρίσκουμε στην αγορά όλη τη διάρκεια του χρόνου και την απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η μελιτζανόπιτα.

Υλικά για μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη


Την ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό 70%
  • 15 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 350 ml νερό χλιαρό
  • 3 γρ. ζάχαρη


Για την γέμιση

  • 800 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 400 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 12 γρ. σκόρδο
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • 300 γρ. ντομάτες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 80 ml. ε.π. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φέτα σκληρή
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μαύρο πιπέρι


Συνταγή για μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη


Για τη ζύμη

  • Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.
  • Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
  • Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
  • Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.

Για την πίτα

  • Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε κυβάκια.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά.
  • Κόβουμε σε κύβους τις ντομάτες.
  • Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι με τις πιπεριές στο ελαιόλαδο.
  • Σε 3'-4' προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
  • Συνεχίζουμε για 8'-10' το σοτάρισμα και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη γραβιέρα, τη φέτα σπασμένη με το χέρι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο για να ανασηκώσουμε στα πλαϊνά του ταψιού.
  • Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο μέτριου πάχους και το απλώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
  • Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση.
  • Κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, χαράζουμε την επιφάνεια, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις για 50' ή μέχρι να ροδίσει ωραία.