Σπιτική μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
Λαχταριστό πιάτο
Βήμα προς βήμα πως θα φτιάξετε μια υπέροχη μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
 
    
                            Οι συνταγές με μελιτζάνες είναι όλες πεντανόστιμες και πολύ χορταστικές. Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που βρίσκουμε στην αγορά όλη τη διάρκεια του χρόνου και την απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η μελιτζανόπιτα.
        
        
Την ζύμη
        
        
Για την γέμιση
        
        
Για τη ζύμη
        
        
Για την πίτα
                    Υλικά για μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
Την ζύμη
- 600 γρ. αλεύρι δυνατό 70%
- 15 γρ. αλάτι
- 5 γρ. μαγιά ξηρή
- 350 ml νερό χλιαρό
- 3 γρ. ζάχαρη
Για την γέμιση
- 800 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
- 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
- 400 γρ. κρεμμύδια ξερά
- 12 γρ. σκόρδο
- 1 ματσάκι βασιλικό
- 300 γρ. ντομάτες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 80 ml. ε.π. ελαιόλαδο
- 300 γρ. φέτα σκληρή
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 10 γρ. αλάτι
- 5 γρ. μαύρο πιπέρι
Συνταγή για μελιτζανόπιτα με χειροποίητη ζύμη
Για τη ζύμη
- Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.
- Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
- Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.
Για την πίτα
- Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια.
- Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε κυβάκια.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά.
- Κόβουμε σε κύβους τις ντομάτες.
- Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι με τις πιπεριές στο ελαιόλαδο.
- Σε 3'-4' προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
- Συνεχίζουμε για 8'-10' το σοτάρισμα και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη γραβιέρα, τη φέτα σπασμένη με το χέρι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο για να ανασηκώσουμε στα πλαϊνά του ταψιού.
- Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο μέτριου πάχους και το απλώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
- Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση.
- Κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, χαράζουμε την επιφάνεια, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις για 50' ή μέχρι να ροδίσει ωραία.
 
             En
 En 
  
  
  
     
    