Με αυτή τη συνταγή θα μπορέσετε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα μερικά ψωμάκια μπριος για να φτιάξετε στη συνέχεια λαχταριστά μπέργκερ. Η συνταγή είναι απλή και περιέχει υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας όπως αλεύρι, μαγιά, γάλα, αυγά και μερικά ακόμα.


Υλικά για ψωμάκια μπριος για μπέργκερ

για 4 ψωμάκια
  • 250 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή (ή 15 γρ. νωπή)
  • 120 ml γάλα χλιαρό
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 40 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Συνταγή για ψωμάκια μπριος για μπέργκερ


  • Ανακατεύουμε σε μπολ το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί ή μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται η ζύμη.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ζύμωμα (με το χέρι για περίπου 10 λεπτά ή στο μίξερ για 5 λεπτά) μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν, για 45 λεπτά με 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Αλείφουμε απαλά τα ψωμάκια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα κόψουμε.