Αυτή η ντοματόσουπα με βασιλικό και ολόκληρα ντοματίνια είναι μια ονειρική σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκόρδο. Λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα στο τέλος σε συνδυασμό με κρουτόν ή φρέσκο ψωμί δημιουργεί ένα πολύ δυνατό πιάτο, γεμάτο αρώματα.


Υλικά για ντοματόσουπα με βασιλικό

  • 500 γρ. νωπά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να ισορροπήσει η οξύτητα)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ½ κ.γ. αποξηραμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη παρμεζάνα ή φέτα για το σερβίρισμα
  • Κρουτόν ή φρέσκο ψωμί για συνοδεία

Συνταγή για ντοματόσουπα με βασιλικό


  • Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι.
  • Το αφήνετε να μαλακώσει για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο, και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο.
  • Ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην καεί.
  • Προσθέτετε τα ντοματίνια και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν.
  • Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και λίγο αλάτι.
  • Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών.
  • Αφήνετε τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μαλακώσουν εντελώς τα ντοματίνια.
  • Αν θέλετε πιο λεία υφή, μπορείτε να την περάσετε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ, διαφορετικά αφήστε τη πιο «κομμάτια» για πιο rustic αποτέλεσμα.
  • Στο τέλος προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά πριν τη σερβίρετε.
  • Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, με τριμμένη παρμεζάνα ή λίγη φέτα στην επιφάνεια και συνοδεύστε με τραγανά κρουτόν ή φέτες χωριάτικου ψωμιού.
  • Για πιο βελούδινη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό.
  • Αντί για βασιλικό, μπορείτε να δοκιμάσετε και δυόσμο για πιο φρέσκια εκδοχή.