Αυτό το υπέροχο ριζότο δεν το φτιάχνουμε μόνο στις γιορτές, αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε σε όλες τις περιστάσεις, όπως στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα μας. Θα χρειαστείτε ζωμό κοτόπουλου, κανέλα και μουλιασμένα δαμάσκηνα ώστε να δημιουργήσετε το τέλειο πιάτο.


Υλικά για ριζότο με μελωμένα δαμάσκηνα


Για το ρύζι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
  • 5 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
  • 50 γρ. βούτυρο ή λάδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 δαφνόφυλλο+1 κλωνάρι σέλερι


Για τα δαμάσκηνα
  • 250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, μουλιασμένα σε κρύο νερό για 30 ́, στραγγισμένα και κομμένα στα 4
  • 30 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. νερό


Συνταγή για ριζότο με μελωμένα δαμάσκηνα


Μελωμένα δαμάσκηνα

  • Για το πολίτικο πιλάφι με μελωμένα δαμάσκηνα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Όταν το σιρόπι κοχλάσει, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και βράζουμε ανακατεύοντας πότε-πότε, έως ότου το σιρόπι δέσει και τα δαμάσκηνα αρχίσουν να καραμελώνουν.


Πιλάφι
  • Βάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι, τη δάφνη και το σέλερι.
  • Μόλις ο ζωμός πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει, για περίπου 14 - 15 λεπτά.
  • Αν σωθούν τα υγρά προτού γίνει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
  • Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη δάφνη και το σέλερι, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.


Σερβίρισμα
  • Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα (κατά προτίμηση με τρύπα στη μέση) και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
  • Βάζουμε τα δαμάσκηνα και τη σιροπιασμένη σάλτσα τους στην τρύπα ή γύρω από το ρύζι. Αν δεν μας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις, τρώμε σκέτο το πιλάφι, χωρίς τα δαμάσκηνα.