Τυρόψωμο σαν πίτα, ιδανικό συνοδευτικό για το κρασί
Λαχταριστό έδεσμα
Πως θα φτιάξετε βήμα - βήμα ένα νόστιμο τυρόψωμο σαν πίτα
Αυτό το λαχταριστό τυρόψωμο είναι ιδανικό για να συνοδεύσετε το κρασάκι ή το ουζάκι σας, αλλά μπορείτε να το δώσετε στα παιδιά και για κολατσιό στο σχολείο. Θα το ζωμώσετε με βούτυρο, φέτα, γάλα και αρκετά ακόμα υλικά που έχετε στην κουζίνα σας.
Υλικά για τυρόψωμο σαν πίτα
- 1/2 κιλό ζύμη ψωμιού
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος, μαλακωμένο
- 300 γρ. φέτα (προτιμότερο κατσικίσια)
- 1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 κρόκος αυγού (κατά προτίμηση βιολογικού)
- 2 κ.σ. γάλα
- 1 κ.σ. σουσάμι
Συνταγή για τυρόψωμο σαν πίτα
- Χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ ίσια κομμάτια.
- Ανοίγετε το ένα με τα χέρια ή τον πλάστη, να γίνει σαν μεγάλο πιάτο.
- Το αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε μοσχοκάρυδο και φέτα (που την έχετε τρίψει με το χέρι).
- Ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι ζύμης όπως το πρώτο, το αλείφετε βούτυρο, πασπαλίζετε φέτα και μοσχοκάρυδο και το τοποθετείτε πάνω από το πρώτο και συνεχίζετε έτσι μέχρι να τα τοποθετήσετε και τα οκτώ.
- Όπως είναι όλα μαζί τα κάνετε ρολό.
- Στρίβετε τις άκρες του ρολού προς την αντίθετη κατεύθυνση την καθεμιά.
- Στήνετε το ρολό όρθιο στο ταψί και το πιέζετε να γίνει πλακέ.
- Αλείφετε τις παλάμες με όσο βούτυρο περίσσεψε και πιέζετε μέχρι να απλωθεί σε όλο το ταψί.
- Το κόβετε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια, το σκεπάζετε ζεστά και το αφήνετε να σταθεί γύρω στα 45 λεπτά οπότε θα φουσκώσει.
- Χτυπάτε τον κρόκο με το γάλα, αλείφετε την επιφάνεια με το μείγμα και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
- Ψήνετε στους 175° C γύρω στη 1 ώρα.
En