Αγιορείτικες σουπιές με φασολάκια
Από τις πιο νόστιμες συνταγές
Μια πολύ ιδιαίτερη και νόστιμη συνταγή για αγιορείτικες σουπιές με φασολάκια
Οι σουπιές με φασολάκια έτσι όπως τις φτιάχνουν στο Άγιον Όρος είναι μια συνταγή πολύ ιδιαίτερη, νόστιμη και χορταστική. Περιέχει αρκετά κηπευτικά όπως σκόρδο, μαϊντανό, άνηθο, αλλά και αρωματικά μπαχαρικά που δίνουν μια υπέροχη γεύση όπως κίμινο, μπαχάρι και κόκκινο πιπέρι.
Υλικά για αγιορείτικες σουπιές με φασολάκια
- 1.500 γρ. καθαρισμένες σουπιές, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 κιλό φρέσκα φασολάκια (στην εποχή τους), καθαρισμένα
- 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού κίμινο
- 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- 2-3 κουτ. σούπας ντοματοπελτές αραιωμένος σε 200 ml νερό
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
Συνταγή για αγιορείτικες σουπιές με φασολάκια
- Για τις αγιορείτικες σουπιές με φασολάκια, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε τη σουπιά και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα η σουπιά.
- Ρίχνουμε τα φασολάκια, ανακατεύουμε για άλλα 1 - 2 λεπτά και περιχύνουμε με τόσο νερό ώστε να καλύψει καλά όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαϊντανού και άνηθου και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και οι σουπιές.
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα μυρωδικών και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό.
- Σε μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ με λίγο ζωμό από το φαγητό, το κύμινο, το μπαχάρι, το κόκκινο και μαύρο πιπέρι και το ρίχνουμε στο φαγητό.
- Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
En