Μηλόξιδο σπιτικό: Πως θα το φτιάξετε με δύο υλικά
Με ώριμα μήλα
Το μηλόξιδο που μπορείτε να φτιάξετε στην κουζίνα σας είναι ένα ξίδι γεμάτο άρωμα
Το σπιτικό μηλόξυδο μπορείτε να το φτιάξετε με όποια ποικιλία μήλων θέλετε. Το μηλόξυδο είναι ξύδι που παράγεται από τη ζύμωση μήλων και έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα (π.χ. σε σαλάτες, μαρινάδες) και στην εναλλακτική ιατρική. Περιέχει κυρίως οξικό οξύ, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα, ιδίως αν είναι αφιλτράριστο. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν βοήθεια στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην πέψη και στην απώλεια βάρους, ενώ χρησιμοποιείται και σε καλλυντικές εφαρμογές.
Υλικά για μηλόξιδο σπιτικό
- 5 κιλά ώριμα μήλα, γερά, οποιασδήποτε ποικιλίας
- ένα μικρό κομμάτι «μάνα», δηλαδή το ίζημα από φυσικής παρασκευής μηλόξιδο που περιέχει τους απαραίτητους μύκητες της ζύμωσης
Συνταγή για μηλόξιδο σπιτικό
- Πλένουμε καλά τα μήλα και, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα περνάμε από αποχυμωτή για να πάρουμε τον καθαρό χυμό τους (περίπου 3 λίτρα).
- Ρίχνουμε το χυμό σε μια μεγάλη γυάλα που να τον χωράει (ή τον μοιράζουμε σε δύο μικρότερες), φροντίζοντας η στάθμη του χυμού να φτάσει 10 εκ. από το στόμιο της γυάλας.
- Ρίχνουμε στη γυάλα ένα μικρό κομμάτι «μάνα».
- Σκεπάζουμε τη γυάλα με ένα κομμάτι τούλι ή τουλπάνι, που στερεώνουμε με σπάγκο ή λαστιχάκι.
- Τοποθετούμε σε σκιερό σημείο και αφήνουμε για 9-10 μήνες, δοκιμάζοντας όταν κοντεύει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να δούμε αν είναι έτοιμο.
- Το ιδανικό διάστημα αναμονής για ένα καλής ποιότητας μηλόξιδο είναι 2 χρόνια.
En