Αυτή η συνταγή για κριθαρότο με καλαμάρι είναι ένας ιδανικός συνδυασμός για πρόσληψη πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων. Είναι ένα υπέροχο πιάτο, στο οποίο εδώ προτιμήσαμε να βάλουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης, για μια διαφορετική γεύση.



Υλικά για κριθαρότο ολικής άλεσης με καλαμάρι



  • 250 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης 
  • 450 γρ. καλαμάρι φρέσκο ή κατεψυγμένο καθαρισμένο σε ροδέλες
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 30 ml ούζο
  • 700 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • λίγο φρέσκο άνηθο
  • αλάτι & πιπέρι



Συνταγή για κριθαρότο ολικής άλεσης με καλαμάρι



  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα ντοματίνια και τον κουρκουμά με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μέλι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε και το καλαμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά
  • Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς ενδιάμεσα με συνολικό χρόνο βρασμού 13 λεπτά.
  • Απομακρύνουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.