Αν θέλουμε να φτιάξουμε το αγαπημένο γλυκό κουταλιού κυδώνι, πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε στα τέσσερα και καθαρίζουμε το φλούδι και το κέντρο με τα κουκούτσια. Κόβουμε κάθε τέταρτο σε φέτες και αυτές τις κόβουμε κατά μήκος σε μικρά μπαστουνάκια 1,5 εκ.

Υλικά για γλυκό κουταλιού κυδώνι


  • 2 κιλά κυδώνια (ζυγισμένα ακαθάριστα)
  • 2.200 γρ. ζάχαρη
  • 2 λίτρα νερό
  • χυμός από 3 λεμόνια
  • 2 - 3 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 300 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, ψημένα (προαιρετικά)


Συνταγή για γλυκό κουταλιού κυδώνι



  • Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα κυδώνια.
  • Τα κόβουμε στα τέσσερα και καθαρίζουμε το φλούδι και το κέντρο με τα κουκούτσια.
  • Κόβουμε κάθε τέταρτο σε φέτες και αυτές τις κόβουμε κατά μήκος σε μικρά μπαστουνάκια 1,5 εκ.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό και το χυμό των 2 λεμονιών και ρίχνουμε εκεί τα κομμάτια των κυδωνιών, για να μη μαυρίσουν.
  • Βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό να βράσουν.
  • Ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθεί η ζάχαρη και το βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε στο ζαχαρόνερο τα κυδώνια, στραγγισμένα, και τα φύλλα της αρμπαρόριζας.
  • Βράζουμε το γλυκό χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει.
  • Δοκιμάζουμε, ρίχνοντας σε ένα λευκό πιατάκι μία σταγόνα από το γλυκό. Θα πρέπει να στέκεται και να μην απλώνεται.
  • Όταν πια είναι δεμένο το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, βράζουμε για 2 λεπτά ακόμη και, αν θέλουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
  • Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια, φροντίζουμε το σιρόπι να καλύπτει τα φρούτα και ύστερα τα κλείνουμε καλά.
  • Τα τοποθετούμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν καλά.