Ζυμαρόπιτα από την Ήπειρο
Εύκολη και πεντανόστιμη
Ζυμαρόπιτα από την Ήπειρο, η οποία λέγεται και «χυτή», γιατί είναι ένας χυλός που «χύνεται»
Αυτή η εξαιρετική ζυμαρόπιτα από την Ήπειρο ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και εύκολα και τρώγεται για πρωινό, για μεζέ, για σνακ, ή ελαφρύ γεύμα. Ιδανικό της ταίρι το ξινόγαλα, το γιαούρτι και το γαλοτύρι.
Υλικά για ζυμαρόπιτα από την Ήπειρο
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
- 200-300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 3 αυγά, καλά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Συνταγή για ζυμαρόπιτα από την Ήπειρο
- Για να ετοιμάσουμε τη ζυμαρόπιτα ή κασόπιτα, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά, το μισό βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι. Πρέπει να γίνει ένας χυλός πηχτός σαν μέλι. Αν είναι πιο σφιχτός, τον αραιώνουμε με λίγο νερό.
- Κρατάμε μία χουφτίτσα από το τυρί και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στον χυλό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε το ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά. Έτσι η πίτα θα ροδίσει ωραία από κάτω και δεν θα κολλήσει.
- Αδειάζουμε τον χυλό στο καυτό ταψί, πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε την πίτα για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
En