Σπιτικά μελομακάρονα με σοκολάτα
Αγαπημένο γλυκό
Συνταγή για σπιτικά μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, η οποία θα βγάλει περίπου 65 κομμάτια
Βάλτε να φτιάξετε με τα χεράκια σας λαχταριστά και νόστιμα μελομακάρονα με σοκολάτα, όπως ένας έμπειρος ζαχαροπλάστης. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι με το άρωμα της κανέλας, του γαρίφαλλου και του πορτοκαλιού. Καλή σας επιτυχία!
Για την επικάλυψη
Η συνταγή βγάζει περίπου 60-65 μελομακάρονα.
Υλικά για σπιτικά μελομακάρονα με σοκολάτα
- 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 50 ml κονιάκ
- ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 120 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. γαρίφαλο (σκόνη)
- 100 ml νερό
- 160 ml ελαιόλαδο
- 160 ml ηλιέλαιο
- 50 γρ. μέλι
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη
- 600 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
Συνταγή για σπιτικά μελομακάρονα με σοκολάτα
- Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε τα μελομακάρονα. Σε μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι Ψιλό με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το νερό, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το μέλι.
- Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και όταν αφρίσει προσθέτουμε στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα σιμιγδαλιού στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί ενιαία μαλακή ζύμη (δεν ζυμώνουμε πολύ).
- Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα (25-30γρ. το καθένα) και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα.
- Τα χαράζουμε σταυρωτά με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε απ’ το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε ανά δόσεις για 20-30’’ από το κρύο σιρόπι (κι απ’ τις 2 μεριές) και τα ακουμπάμε σε μία σχάρα που έχουμε ακουμπήσει σε ταψί.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν έτσι για 1 ώρα και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε λείο σοκολατένιο μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, βουτάμε προσεκτικά τα μελομακάρονα να καλυφθούν και τα μεταφέρουμε πίσω στη σχάρα.
- Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη και τα σερβίρουμε.
- Τα φυλάμε καλυμμένα σε δροσερό σημείο του σπιτιού ή εναλλακτικά στο ψυγείο.
Η συνταγή βγάζει περίπου 60-65 μελομακάρονα.
En