Σιροπιαστό κανταΐφι της γιαγιάς
Εύκολη συνταγή
Μια πολύ εύκολη συνταγή για σιροπιαστό κανταΐφι της γιαγιάς
Αυτή η συνταγή είναι εκείνη που ονειρεύεστε για να φτιάξετε κανταϊφι με τα χεράκια σας. Εύκολη πολύ με απλά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Το γαρίφαλλο και η κανέλα δένουν υπέροχα με τα καρύδια και δημιουργούν το τέλειο γλυκό.
Για το σιρόπι
Υλικά για κανταϊφι
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 350 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας, λιωμένο
- 300 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1½ κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
Για το σιρόπι
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 ml νερό φλούδα και χυμός από 1 λεμόνι
Συνταγή για κανταϊφι
- Για να φτιάξουμε το κανταΐφι ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα υλικά του σιροπιού.
- Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι.
- Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Ξαίνουμε το κανταΐφι πάρα πολύ καλά, για να ξεχωρίσουν οι ίνες που είναι κολλημένες μεταξύ τους.
- Ρίχνουμε από πάνω του το μισό λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε το βούτυρο να πάει παντού.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα θρυμματισμένα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας σε παραλληλόγραμμο.
- Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του κανταϊφιού.
- Διπλώνουμε τα πλάγια προς τα μέσα και έπειτα τυλίγουμε σε ρολάκι.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Βουτυρώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού και τοποθετούμε δίπλα δίπλα τα ρολάκια μέχρι να γεμίσει το ταψί και να μη μείνουν κενά.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε τα κανταΐφια για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν και ροδίσουν, τους ρίχνουμε το κρύο σιρόπι όπως είναι καυτά και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά να το απορροφήσουν.
En