Αυτή η συνταγή είναι εκείνη που ονειρεύεστε για να φτιάξετε κανταϊφι με τα χεράκια σας. Εύκολη πολύ με απλά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Το γαρίφαλλο και η κανέλα δένουν υπέροχα με τα καρύδια και δημιουργούν το τέλειο γλυκό.

Υλικά για κανταϊφι


  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 350 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας, λιωμένο
  • 300 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  • 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1½ κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη



Για το σιρόπι
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 ml νερό φλούδα και χυμός από 1 λεμόνι


Συνταγή για κανταϊφι


  • Για να φτιάξουμε το κανταΐφι ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα υλικά του σιροπιού.
  • Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Ξαίνουμε το κανταΐφι πάρα πολύ καλά, για να ξεχωρίσουν οι ίνες που είναι κολλημένες μεταξύ τους.
  • Ρίχνουμε από πάνω του το μισό λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε το βούτυρο να πάει παντού.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα θρυμματισμένα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας σε παραλληλόγραμμο.
  • Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του κανταϊφιού.
  • Διπλώνουμε τα πλάγια προς τα μέσα και έπειτα τυλίγουμε σε ρολάκι.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού και τοποθετούμε δίπλα δίπλα τα ρολάκια μέχρι να γεμίσει το ταψί και να μη μείνουν κενά.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε τα κανταΐφια για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν και ροδίσουν, τους ρίχνουμε το κρύο σιρόπι όπως είναι καυτά και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά να το απορροφήσουν.